top of page

Bakıma onların da ihtiyacı var tıpkı bizim gibi...

​​​Peki ama köpeklerde banyo nasıl olmalı ve ne kadar sıklıkta banyo yaptırılmalı?

İsterseniz köpeğinizi Pati Pansiyon veya Pati Kreş esnasında yada gezdirdikten sonra evinize teslim etmeden önce banyo ve bakımını da yapıp öyle getiriyoruz, isterseniz de evinizden alıp banyo ve bakımını yaptırdıktan sonra evinize bırakıyoruz... Tabi arzu ederseniz  kendiniz de getirebilir sonra teslim alabilirsiniz. Köpek yıkamak çok meşakatli bir iştir.. Özellikle de büyük cinslerde veya uzun tüylü patilerimizde oldukça zorlayıcı olabilmektedir.. Biz bu görevide sizin için üstlenebilir ve işte olduğunuz saatlerde sizin için Patinizi yıkayıp paklayabiliriz...

Ne sıklıkta köpeğinize banyo yaptırmanız gerektiği bazı faktörlere bağlıdır. Köpeğinizin cinsi, deri yapısı ve ne kadar yaramaz olduğu gibi.

Eğer köpeğiniz su sporlarıyla çok ilgileniyorsa ya da bahçeyi kazmayı, o zaman düzenli olarak banyo ihtiyacı olacaktır. Köpeğinizin banyosunu en fazla ayda bir kez yaptırmalısınız. Uygun olan süre ise her 2 ya da 3 ayda bir banyosunu yaptırmanızdır. Köpeğinizi ayda bir kezden fazla yıkamanız, onun vücudunda bulunan doğal yağların kaybolmasına neden olacağından, cildi ve derisi zarar görür. Banyo zamanının geldiğinin en iyi habercisi koku testidir. Eğer köpeğinizin kokusu ağırlaşmış ise banyo zamanı gelmiş demektir.

Eğer köpeğinizi evde kendiniz yıkımayı tercih ediyorsanız bazı bilgileri de sizlerle memnuniyetle paylaşmak isteriz. Patinizin banyosunu bu şekilde yaptırmanızda fayda var:

Öncelikle Banyo Gereçlerini Hazırlayın. Köpeğinizi yıkamaya başlamadan önce bütün gereken banyo malzemelerini toparlayın. Ve ona herşeyi koklaması için izin verin, merakını gidersin.

Köpeğinizin Banyosu İçin Gerekli Malzemeleri:

Fırçası yada Tarağı: Köpeğinizin tüyüne ve cildine uygun fırçayı seçmelisiniz.

Köpek Şampuanı: Asla köpeğinize insanlar için üretilmiş olan şampuanlardan vermeyin. Çünkü;insanlar için yapılmış olan şampuanların Ph seviyesi onların cildine uygun olmadığından derilerine zarar verir.

Pamuk: Köpeğinizi yıkamadan önce her iki kulağına top şekline getirdiğiniz büyük pamuklarla kapatın. Böylece kulağına su kaçmasını engellersiniz. Köpeğinizin kulağı çok önemlidir, çünkü eğer iltihap kaparsa hem rahatsızlanır hemde kötü bir kokuya neden olur. Ayrıca kulağına kaçacak kadar küçük pamuk koymaktan kaçının.

Havlu: Köpekler için özel üretilmiş havlular kullanmayı tercih edin. Bu havluların suyu emiş gücünün çok güçlü olması banyo sürecinin kolayca tamamlanmasına yardımcı olacaktır.


Adım adım köpeğinizin banyosu:

Öncelikle banyosu için gereken her şeyi hazırladığınızdan emin olun. Başlamadan önce, banyonun kapısını ya da hangi odayı kullanacaksanız oranın kapısını kapatın. Her ihtimale karşı, köpeğiniz banyodan kaçabilir :)

1. Adım: Köpeğinizi Fırçalayın. Daima köpeğinize banyo yaptırmadan önce onu fırçalayın. Böylece, cansız ve kopmuş, düğümlenmiş ve keçelenmiş tüylerden kurtulursunuz. Tüyleri karmakarışıkken onu yıkamak herşeyi daha da kötü yapar.

2. Adım: Banyo Küveti Köpeğinizin her iki kulağına pamuk koyduktan sonra, küvete girmesini sağlayın.

3. Adım: Suyu Açın ve Köpeğinizi Islatın Ilık su ile köpeğinizi önden arkaya doğru ve altkısmını ıslatın. Ama kafasını henüz ıslatmayın. Kafası ıslanmadığı sürece silkelenme meyilinde olmayacaktır. Ayrıca banyo sırasında silkelenmesini önlemek için boynundaki tüylerden ya da ağzından tutabilirsiniz.

4.Adım: Şampuanlama Az miktarda şampuan kullanın, böylece durulamak daha kolay olacaktır. Şampuanın iyi köpürmesi için boyundan başlamak en iyisidir ve kuyruğuna doğru ilerleyin. Şampuanı vücuduna yayarken tüylerinin uzama yönüne doğru ovalamayı yapın. Karnı, koltuk altı, kasıkları ve parmak aralarını unutun.Eğer köpeğinizin tüyleri uzunsa, şampuanı sürerken ovmak yerine tüylerini sıkıp baskı yaparak şampuanı sürün. Diğer türlü tüyleri düğümlenebilir.

5.Adım: Durulayın ve Gerekliyse Tekrarlayın Şampuanı iyice durulayın. Herhangi pisliğin tüylerinin arasında kalmamasına dikkat edin, ellerinizi üzerinde gezdirin. Eğer bir pislik kalmış ise bunu sade suyla durulayın. Banyosu bittikten sonra şampuanlama cildini tahriş eder. Fakat köpeğinizin belirli bölgeleri özellikle kirli ve kokuyorsa burayı tekrar şampuanlayıp durulayabilirsiniz.

6.Adım: Yüzünü En Son Yıkayın Köpeğinizin kafasını dikkatlice ıslatın ve ya kendi parmaklarınızla ya da yıkama beziyle köpeğinizin ağzını, burnunu ve kulaklarını yıkayın. Şampuanı gözlerinden uzak tutun. Sonra heryerini en baştan en arkaya kadar yıkayıp durulayın ve hiçbiryerinde sabun kalmamasına dikkat edin.

7.Adım: Silkelenmesi için Hazılayın ve Sonra Kurulayın Köpeğinizin kulaklarından pamukları çıkarın. Havluyu alın ve köpeğinizin arkasında durun, silkelenmesine izin verin. Eğer silkelenmiyor ve olduğu yerde sabit kalıyorsa, kulağını üfleyerek silkelenmesini sağlayabilirsiniz. Köpeğinizin kuruması için mümkün olduğunca havlu kullanın. Eğer tüyleri uzunsa, tüylerinin düğümlenmesini önlemek için okşayarak kurulayın, ovalamayın. Köpeğiniz yıkandıktan sonra, çılgın olabilir ve yerde yuvarlanmak isteyebilir, bu nedenle tamamen kurumadan dışarıya çıkarmayın.


Köpeğinizi Banyo Küvetine Alıştırın

Köpeğinize banyo yaptırmadan önce, ona banyo sürecini bir kaç adımda tanıtın. Bu süreç için bir hafta verin. Böylece köpeğinizin kaygısını yatıştırmış olacaksınız ve banyo hem sizin için hem de onun için eğlenceli hale gelecek.

1. Adım: Boş Küvet Köpeğinizi boş küvetin içerisine günde bir kaç kez koyun. Küvetin içerisine girdiğinde onu ödüllendirin. Küvetin dışına çıkmak istediğinde telaşlanmayın ve çıkmasına izin verin. Ve yavaşça küvetin içerisinde geçireceği zamanı artırın, orada daha fazla zaman kalması için onu ödüllendirmeyi unutmayın. ( boş küvete iyice alışması için en az 4-5 gün geçirmelidir.)

2. Adım: Küvetin İçerisine Az Miktarda Su; Boş küvet uygulamasından sonra köpeğinizin banyoya tam olarak hazırlanabilmesi için küveti ılık az miktarlı su ile doldurun ve küvette biraz daha fazla zaman kalmasını sağlamak için ödüllendirin.

3. Adım: Akan Suda; İkinci adımı sorunsuzca geçtikten sonra, suyu açıp köpeğinizi küvete koyun ve başını duşun altında ıslatın ya da maşrapayla başından aşağıya su dökün.


Banyo yeri güvenli olmalıdır

Küvetin İçine Plastik veya Hasır Yerleştirin. Banyo sırasında sabun küvetin zeminini kayganlaştıracağından, köpeğiniz ayakta durmakta zorlanabilir ve kayarak düşüp, yaralanabilir. Bunun önüne geçmek için küvetin alt zeminine plastik paspas yerleştirin.

Naylon Göğüs Tasması ve boyun tasmasını kullanabilirsiniz.
Eğer köpeğiniz banyo yaparken dışarı atlamaya çalışıyor ya da banyodan hoşlanmıyorsa, onu bağlamak işe yarayacaktır. Ancak; deri kullanmamalısınız, deri suyla temas ettiğinde esner ve o şekilde kalır.

Köpekler İçin Özel Üretilmiş Havlular Kullanmaya Özen Gösterin
Köpekler için özel üretilmiş havlular kullanmayı tercih edin. Bu havluların suyu emiş gücünün çok güçlü olması banyo sürecinin kolayca tamamlanmasına yardımcı olacaktır.

 

bottom of page